qjinicms

Layered House / KWA Architects

first_imgSave this picture!© Eresh WeerasuriyaTurfed terrace reduces the heat gain through the roof slab.2. Most of the plants used for landscaping both ground and upper levels are indigenous plants and they require low water consumption.Vegetables and fruits have been grown in the garden and terraces for client’s consumption. Generation of solar electricity & solar hot water allows minimizing the energy consumption of the residence while the courtyards help with passive ventilation.Save this picture!© Eresh Weerasuriya3. Reconstituted timber has been used for flooring, which reuses the chips.Old brick has been used as paving for the rear garden. Most of the natural wood that has been used for the construction has been obtained from cultivated forests.Save this picture!© Eresh Weerasuriya4. Courtyard spaces, rear garden and front plant trough has given natural light and ventilation and greenery to the house at the house at the same time securing the privacy of the clients in an urban context. Save this picture!© Eresh WeerasuriyaProject gallerySee allShow lessPlenus Brain Center / Naoya Matsumoto DesignSelected ProjectsEHDD’s Monterey Bay Aquarium Wins AIA 25 Year AwardArchitecture News Share CopyStructural Engineer:Priyantha PushpakumaraQuantity Surveyor:Hasitha GunasekaraArchitect In Charge:Thilan KoththigodaCity:ColomboCountry:Sri LankaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Eresh WeerasuriyaText description provided by the architects. Designed as a family residence for two doctors and their two daughters this five bedroom residence also has an attached annex for any visiting relatives to stay in. Located in a 14 perch block of land in a busy part of Colombo, the design attempts at creating a three dimensional composition of spaces layered both vertically and in plan. The limited un-built open space has been used to create three gardens creating beautiful landscaped areas to which some of the spaces open out. They also flood all public and private spaces with an abundance of natural light and ventilation.Save this picture!© Eresh WeerasuriyaFrom the street, a wide access path leads to the main entrance passing an entrance courtyard with ‘Atteria’ trees and white pebbles welcoming those entering. A large, double height living, dining, pantry space forms the center of the house with a double height glazed façade opening in to the main garden. Planted with local fruit trees such as ‘Beli’, Mango, ‘Jambu’ in the main garden, although a small extent allows for an exciting visual focus.   Save this picture!© Eresh WeerasuriyaTwo roof gardens also try to reclaim the land lost to the building at ground level creating additional recreational spaces and area for growing vegetables and fruits for the client’s own consumption.  A timber screen and double layers of greenery ensures upper levels spaces are ‘detached’ from the street and allows for exciting view of greenery.Save this picture!© Eresh WeerasuriyaDesign concept and approach:Client’s requirement was to unite the house with nature and architecture to create a calming place. The design has been based on Sri Lankan vernacular architecture, the traditional courtyard houses of Sri Lanka. Several concept designs were done with courtyards and have studied thermal comfort, lighting levels that can be obtained for each design.Save this picture!Elevation – SectionMain influences for the design was achieving natural light and ventilation different experience to the different spaces of the house in relation to the courtyards and the arrangement of spaces.Save this picture!© Eresh Weerasuriya1. Building has been designed to achieve natural light and ventilation to all the areas. By allowing cross ventilation through the spaces, heat gain of the building has been reduced.Since the functional spaces of the building have been connected two internal courtyards and the rear garden air flows naturally throughout the building and creates a comfortable environment inside. Plants and trees at the terraces and at the garden level cut down the direct sunlight coming to the building and reduce the glare and heat. Architects: KWA Architects Area Area of this architecture project “COPY” Layered House / KWA Architects ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/780355/layered-house-kwa-architects Clipboard photographs:  Eresh WeerasuriyaPhotographs:  Eresh Weerasuriya+ 19 Share Sri Lanka Area:  500 m² Area:  500 m² Year Completion year of this architecture project Layered House / KWA ArchitectsSave this projectSaveLayered House / KWA ArchitectsSave this picture!© Eresh WeerasuriyaHouses•Colombo, Sri Lanka Houses Photographs Year:  Projects 2015 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/780355/layered-house-kwa-architects Clipboard 2015 Year:  “COPY” CopyAbout this officeKWA ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesColomboSri LankaPublished on January 15, 2016Cite: “Layered House / KWA Architects” 15 Jan 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ AbstractFaucetshansgroheKitchen Mixers – Talis MShower ColumnsAXORShowers – AXOR LampShower by NendoWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsMega-Panel Facade SystemsConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMTable LampsAxolightTable Lights – SkirtDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Glass Pivot Door – Rabel 8700 Slim Super ThermalUrban ShadingPunto DesignPublic Architecture in Residential ComplexExterior DeckingHouse of BambooDecking – BambooAnti-Corrosive CoatingsTIGERPowder Coating – Drylac® Bianco 605More products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?多层住宅/ KWA Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *